برای نمایش بهتر وب سایت از ورژن جدید مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم استفاده نمایید.

دانلود ورژن جدید فایرفاکس دانلود ورژن جدید کروم
logo

شبکه بهداشت درمان جلفاJolfa Helth Care Network

فهرست اصلی




 
کلیسای سنت استپانوس

                                                  

  
کلیسای سنت استپانوس آذربایجان شرقی بعد از قره کلیسا (در آذربایجان غربی)، مهم‌ترین کلیسای ارامنه کشور می‌باشد و در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. این کلیسا که به نام کلیسای دره شام نیز نامیده می‌شود، در 26 کیلومتری غرب جلفا در محلی به نام قریه قزل وانک (صومعه قرمز) در نزدیکی روستای دره شام از دهستان ارس شهرستان ماکو قرار دارد. کلیه دیوارهای خارجی، بام، ساق گنبد، گنبد، ستون‌ها و برج ناقوس کلیسا با سنگ‌های سفید و صورتی رنگ تراشیده شده ساخته‌اند. نمای خارجی آن دارای نقوش و طاق‌نماهایی است که به وسیله ستون از هم جدا می‌شوند. معماری و تزئینات داخل کلیسا از شاهکارهای سده‌های هشتم و نهم میلادی به شمار می‌رود.

در حریم کلیسای سنت استپانوس سه کلیسا در منطقه دره شام وجود دارد. روستاهای دره شام تا دوره صفویه فعال بودند و ارمنیان در این روستاها کشاورزی و دامپروری می‌کردند اما پس از کوچ ایشان به داخل فلات ایران به وسیله شاه عباس صفوی، روستاهای دره شام خالی از سکنه شد. این سه کلیسا عبارتند از کلیسای مردم مقدس، کلیسای گودرک مقدس و کلیسای چوپان.

استپانوس مقدس یکی از 7 نفری است که مراسم تحلیف وی به وسیله حواریون حضرت عیسی مسیح (ع) انجام گرفت و از مبلغان مسیحیت شد. یهودیان اورشلیم به او تهمت زدند و به جرم اظهار سخنانی برخلاف شریعت یهود، استپانوس را دستگیر کرده و در روز 26 دسامبر سال 36 میلادی سنگسار کردند.

از آنجا که این مکان مقدس در منطقه‌ای سرسبز و ییلاقی قرار دارد، در ایام تعطیل و فصول گرم سال، پذیرای شمار زیادی از گردشگران داخلی و خارجی می‌باشد

                                                     

                                                          

                                                            




 
کلیسای چوپان
 
 

          کلیسای چوپان درغرب شهر مرزی جلفا، در ساحل رود ارس و در محدوده استان آذربایجان شرقی واقع است. این کلیسا که در قرن 16 میلادی ساخته شده و در سال 1836 میلادی بازسازی کلی گردیده است، طبق روایاتی محل عبادت چوپانان ارمنی ساکن روستاهای اطراف دره شام بوده است. پلان کلیسا از خارج مربعی شکل به ابعاد 7.7 در 5.7 متر و از داخل صلیبی شکل بوده و بطور کلی کلیسای کوچکی محسوب میگردد. ورودی اصلی در قسمت غربی بنا قرار داشته و محراب آن در سمت شرق بنا میباشد. مصالح بکار رفته در ساختمان آن سنگ و ملاط است و سطح دیوارهای داخلی با گچ پوشانده شده است. بنا فاقد هر گونه حجاری است . این کلیسا دارای گنبد کوچکی با پلان دایره شکل است که بر روی آن چهار نورگیر در چهار جهت تعبیه شده است. در سمت غرب کلیسا آثار و بقایای بنای ویران شده ای موجود است که احتمالا بخشی ازکلیسا را تشکیل داده است. در محوطه اطراف کلیسا سنگ صلیبهایی بوده است که جهت حفظ آنها تعدادی به تبریز منتقل گردیده است. در تابستان سال 1385 میلادی قسمتهایی از کلیسا تخریب گردید که در حال حاضر توسط سازمان میراث فرهنگی مرمت می گردد.

منبع:سایت سیری در ایران


 


 

حمام تاریخی کردشت

طبق اسناد تاریخی حمام کردشت در دوران شاه عباس صفوی و با دستور وی احداث شده و به حمام خانی مشهور بوده است؛ به عبارت دیگر، حق استفاده از این حمام متعلق به پادشاهان و بزرگان بوده است. در دوره قاجار و به دستور آقا محمدخان، این حمام دستخوش تغییر شده و در اختیار عموم مردم قرار گرفت، ولی متاسفانه در طول تاریخ در معرض تخریب قرار گرفت و در اثر عدم استفاده مردم از آن کاملا متروکه شد. البته در حال حاضر، پس از مرمت و بازسازی‌های صورت گرفته، به یکی از بناهای تاریخی و جاذبه‌های گردشگری استان آذربایجان شرقی تبدیل شده است.

 

منبع:سایت کجارو
 






 
امام زاده محمد نوجه مهر
 


در کنار رود ارس در روستای نوجه مهر امام زاده محمد نوجه مهر معروف به (( سید محمد آقا )) قرار دارد . مقبره این امام زاده که او را به نوادگان امام موسی کاظم (ع) نسبت می دهند تجدید بنا شده و دارای ضریح زیبای است . این آرامگاه نزد مردم از تقدس و احترام بسیار برخوردار است و هر سال کشاورزان آن نواحی پس از برداشت محصول برای زیارت و ادای نزورات خود به این امام زاده می روند.
 

                                       

 

 


 

    

منبع:سایت سیری در ایران




 
کول تپه هادیشهر
 
 

“کول تپه هادیشهر” یا تپه خاکستر یکی از نقاط باستانی واقع در شهر هادیشهر در ۱۵ کیلومتری جلفا واقع است.
این کول تپه، تپه ای با ارتفاع ۹۷ متر از سطح دریا به وسعت تقریبی ۶ هکتار و ارتفاع ۱۹ متر از سطح زمین های اطراف است که در داخل شهر هادیشهر و در میان باغ ها و مزارع کشاورزی قرار دارد.
چشمه بسیار پرآبی که مهمترین منبع آبی ساکنان کول تپه را تشکیل می دهد که در حال حاضر به دلیل فعالیت های ساختمانی کاملا خشک شده است.
محوطه کول تپه از جمله معدود محوطه های شمال غرب ایران است که دارای آثار و لایه های فرهنگی بطور متوالی از دوره مس و سنگ جدید و مفرغ قدیم است.
تا به امروز به منظور مشخص شدن وضع فرهنگی و تاریخی این منطقه بر روی کول تپه هادیشهر دو بار کاوش شده است که در فاز اول کاوش ها آثار بسیاری از دوره فرهنگی مربوط به هزاره پنجم و چهارم تا دوره هخامنشیان بدست آورده شده است.
در فاز دوم کاوش ها در سال ۹۳، پس از ۵۰ روز کار میدانی در نهایت آثاری از دوره دالما( هزاره پنجم پیش از میلاد) پیزدلی( سه دوره مس و سنگ جدید) دوره کورا – ارس یک دوره مفرغ قدیم، دوره مفرغ میانی و جدید، عصر اهن سه، اورارتویی و هخامنشی کشف شده است.
گفتنی است، بنا اظهار حسن جلالی عزیزیان در کتاب تاریخ مرند و جلفا قدمت کل تپه به هزاره پنجم قبل از میلاد تا اسلامی می رسد

منبع:سایت دانا







 
برج دوزال


 

برج دوزال در 65 کیلومتری شهرستان جلفا و 20 کیلومتری شمال خروانق در روستای دوزال در مکانی بسیار باصفا بر فراز کوهی مشرف به رود ارس بر روی آرامگاه امامزاده شعیب بنا شده است. این برج که قدمت آن به اواخر قرن هفتم هجری قمری و دوره حکومت ایلخانیان می‌رسد، دارای هشت ضلع آجری بلند است که روی یک قاعده سنگی استوار شده است. حاشیه‌ای از تزئینات معرق با کاشی‌های لاجوردی و فیروزه‌ای دور تا دور قسمت بالای برج را جلوه‌گر ساخته است.
 

منبع:سایت سیری در ایران







پل ضیاء الملک


این اثر در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۶۷۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. پل ضیا الملک در 6 کیلومتری غرب جلفا در کنار پاسگاه مرزی عباسی قرار گرفته است. این پل قبل از میلاد و در زمان اوراتوها بنا شده است و بعد ها توسط ضیا الملک نخجوانی مرمت گردید است. این پل در طول سالیان به خاطر قشون کشی های مختلف تخریب و دوباره به دلیل نیاز حاکمان وقت بازسازی گردیده است. ارتفاع برج های پل 20 متر و عمق آنها 10 متر بوده و قطر آنها به 6.5 متر می رسد.
 
منبع : کویرها و بیابانهای ایران