سابقه تاریخی جلفا
ابن داود در اين منطقه ظهور كرده و سبب ايجاد دوازده شهر در كنار رودخانه ارس شدند ، كه نام دوازده ماه بر آنها اطلاق گرديد. اقليتهاي مذهبي ايران در ايالات شمالغرب و به خصوص اروميه از مسيحيان ارمنستان مي باشند كه اغلب ساكنين قديمي جلفا بودند و در زمان صفویه، شاه عباس كبير در سالهاي 1625 م - 1629 م عده اي از مسيحيان صنعتگر اين شهر را به اصفهان كوچانيد و در آنجا شهري در كنار زاينده رود با همين نام احداث كرد . تاريخ جلفا را مورخين به قرن 5 قبل از ميلاد ارجاع مي دهند كه در آن زمان اسم جلفا، جولاء (بافنده) بود و پس از مكان گزيني ارامنه جولا به جوغا تغيير كلمه داد، ولي پس از كوچاندن ارامنه توسط شاه عباس صفوي نام لاتين Jolfa به اين مكان گزيده شد.جلفا از زمانهاي پيش از ميلاد به خاطر موقعيت جغرافيايي و استراتژي اهميت خاصي داشته و از لحاظ فرهنگي و مدني داراي شهرتي بس فراوان بوده است.
موقعیت جغرافیایی
شهرستان جلفا با وسعت 1670 كیلومتر مربع (3.7 درصد مساحت استان) در 120 كیلومتری تبریز و به صورت نوار باریکی در مرز شمالی ایران واقع شده است. این شهرستان
از سمت شمال با کشورهای جمهوری ارمنستان و جمهوری خودمختار نخجوان، از سمت شرق با شهرستان خداآفرین، از سمت غرب با استان آذربایجان غربی و از سمت جنوب با شهرستانهای ورزقان و مرند هممرز است.
تقسیمات کشوری
طبق آخرین تقسیمات کشوری شهرستان جلفا دارای دو بخش به نامهای مرکزی (شامل دهستانهای شجاع، ارسی و داران) و سیهرود (شامل دهستانهای دیزمار غربی و نوجهمهر)، سه نقطه شهری به نامهای جلفا، هادیشهر و سیهرود و 61 آبادی میباشد.
جمعیت
براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسكن در سال 1390، جمعیت شهرستان جلفا در حدود 55166 نفر (1.5 درصد جمعیت استان) و جمعیت مرکز این شهرستان 5628 نفر برآورد شده است. جمعیت شهری این شهرستان 37756 نفر و جمعیت روستایی آن 17410 نفر و تعداد خانوار آن 16128 خانوار است.
پارک کوهستان جلفا
پل آهنی جلفا
منبع: سایت استانداری آ ش